Lymfsystemet- viktigare än man anar

I kroppen pågår en ständig process för att hålla oss friska och starka. En viktig process sker i vårt lymfsystem. Lymfsystemet löper genom nästan hela kroppen och består av ett slutet system av lymfatiska organ som halsmandlar, mjälte, thymus samt ett stort antal lymfnoder och lymfkärl där en trögflytande vätska som kallas lymfvätska eller lymfa transporteras runt och samlar upp slaggprodukter och andra  ämnen kroppen behöver bli av med.

På flera ställen i kroppen finns lymfstationer dit lymfvätskan strävar efter att hamna och bakom nyckelbenen i halsgropen finns klaffar eller portar in i lymfsystemet.

Det finns många faktorer som kan påverka lymfsystemet och dess cirkulation. Lymfsystemet skiljer sig från blodomloppet bland annat genom att hjärtat inte hjälper till  att pumpa runt vätskan. Lymfan behöver hjälp genom rörelse, massage och djupandning för att cirkulera. Lymfvätskan dräneras sedan och töms ut genom att vi kissar eller svettas.

Varje dag bildas två till fyra liter vätska, därför är det inte svårt att föreställa sig att det kan bli problem i kroppen om det inte fungerar som det ska. Vid ett trögt fungerande lymfsystem kan man märka av symtom som svullnad, värk, stelhet och en hel del annat.

▪ Lymfsystemet bekämpar infektioner och är livsviktigt för immunsystemet.
▪ Lymfkörtlarna bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer.
▪ Lymfsystemet transporterar näring till kroppens celler.
▪ Lymfsystemet transporterar bort överskottsvätska från vävnader (svullnad).
▪ Lymfsystemet avlägsnar och transporterar bort döda celler.

Motion stimulerar lymfan
All form av rörelse sätter fart på lymfsystemet framförallt lågintensiv motion som promenader och yoga.

Även om lymfsystemet inte har ett hjärta som pumpar runt lymfvätskan så finns det funktioner i kroppen som hjälper vätskan att cirkulera, en av dem är muskelrörelser. Den andra är andetagen och diafragmans rörelse. Att djupandas är därför viktigt. Diafragman hjälper då till att cirkulera lymfvätskan. Det finns flera andningsövningar som lämpar sig för lymfsystemet, varav många av dem kommer från yogan. Det finns klipp på Youtube om djupandning, se nedan.

Lymfmassage kan få igång ett trögt lymfsystem.

En Lymfmassör kan hjälpa till att få fart på lymfsystemet. Det brukar behövas 3-5 behandlingar i början. Därefter ska du själv fortsätta med egenvårdsmassage men du kan gå till massören några gånger varje år för en mer ingående behandling. En duktig lymfmassör är inte hårdhänt utan det är långa mjuka rörelser med lätt tryck som stimulerar cirkulation i lymfsystemet. Lätt tryck på noder görs under hela massagen som tar ca 90 minuter. Det kan vara fördelaktigt för lymfsystemet att minska intaget av socker och snabba kolhydrater. Även annan koständring kan hjälpa till att förbättra lymfsystemet. Kostråd kan du få vid bokning av lymfmassage.

Boka Lymfmassage hos Dalastugan. Du kan även fråga om tider via ett telefonsamtal eller sms 073-7039353

Länk:Djupandning för Lymfsystemet