Det viktiga D

I höstas gjorde jag ett test med flera analyser där man bl.a analyserade mitt D vitaminvärde. Jag hade bra värden på allt och D låg lite över det ideala värdet. Jag äter dagligen D-vitamin från september till maj, men tar även några gånger i veckan övrig tid på året. Man solar ju inte varje dag och solen skiner inte jämt. Jag är tack o lov väldigt frisk och sällan/aldrig sjuk, inte ens när många andra är det. Förkylningar, influensa, magsjuka…. vi klarar oss 🙂  och jag kan nog tacka D för det men troligen även att vi äter mycket grönt, inte äter komjölksprodukter (får Rosacea av komjölk) samt att vi även valt bort gluten.

Här följer en sammanställning om D-vitamin.

KORT OM D-VITAMIN
Under förra sommaren var det för varmt för att sola. Många gick därför in i hösten med låga nivåer av D-vitamin. Under perioden mars – maj debuterar ofta många svåra sjukdomar. Flera forskare tror att det kan hänga samman med att d-vitamindepåerna når ner till en kritisk nivå under dessa månader.

Kroppen syntetiserar i princip ingen D-vitamin vid solning förrän solen står i över 45 graders vinkel. Först i april når solen den nivån, men då är det för kallt för att sola helkropp. Det är först när sommarvärmen kommer som vi i praktiken kan sola helkropp och kan syntetisera D-vitamin via solningen. Men det finns också risker med solning. I praktiken är det ofta svårt att parera vårt behov av solens strålar med behovet av D-vitamin.

Varför ska man ta kosttillskott av D-vitamin?
Det är bara på sommarhalvåret under några timmar mitt på dagen, som vår kropp via huden kan använda solens strålar för att bilda D-vitamin. Då kan solen bilda 10 000 IE (250 μg) på 30 minuter. Längre tid i solen ökar inte bildningen mer. Övrig tid står solen för lågt för att det ska kunna bildas. Dessutom är det omöjligt att genom kosten komma upp i den dosen som sommarsolen ger.

Vilka hälsofördelar finns med D-vitamin?
Forskningen visar att D-vitamin bidrar till:
att stimulera infektionsförsvaret
att bibehålla normal benstomme
normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor i kroppen
att bibehålla normala tänder
en viktig roll i celldelningsprocessen
många andra viktiga hälsofördelar

Räcker inte sommarens solning för att fylla D-vitaminbehovet?
Nej, halveringstiden av D-vitamin i kroppen ligger på 6 veckor, därför behöver vi som bor i Norden extra tillskott – iaf under vinterhalvåret. Efter en mulen sommar går de flesta in i hösten med alldeles för låga D-vitaminnivåer.

Räcker det inte att äta mat med D-vitamin?
Fet fisk, berikade mejeriprodukter och äggula innehåller D-vitamin, men via kosten är det mycket svårt att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin. Svenskar får inte mer än mellan 100 IE (2,5 μg) och 500 IE (12,5 μg) genomsnitt 220 IE (5,5 μg) per dag från sin kost.

Vem behöver D-vitamin tillskott?
Alla kan behöva D-vitamintillskott. Vuxna och gravida samt barn från 11 år och tonåringar rekommenderas 1 tablett per dag och barn från 2 år upp till 10 år 1/2 tablett per dag (av RevivaBios D-vitamin). Vi tillbringar mycket mer tid inomhus och forskning visar att de flesta har brist på D-vitamin, på grund av vårt solfattiga land. Personer med mörkare hudfärg behöver vistas minst 5 gånger längre i sommarsolen för att få samma dos som en ljushyad person. Personer med mörk hy eller täckande klädsel behöver således tillskott under hela året. Under graviditet är det extra viktigt att tillgodose D-vitaminbehovet, eftersom fostrets utveckling gynnas av god tillgång.

Kan man överdosera D-vitamin?
Man kan inte överdosera D-vitamin via solen. Det är också omöjligt att överdosera D-vitamin via kosten (undantaget stora mängder fiskleverolja). D-vitaminpreparat kan givetvis överdoseras, varför högre än rekommenderade doser endast skall användas i samråd med läkare. Nyare forskning visar att det ofta behövs doser på 2500 IE (62,5 μg) per dag för att ligga på den rekommenderade nivån i blodet.