Några fler ämnen att undvika 

Här kommer några fler exempel på syntetiska eller mineraloljebaserade ingredienser, vilka är vanliga i kroppsvårdsprodukter och som det är bäst att undvika. 

Cyclomethicone = En variant av silikon. Allt som slutar på ”-cone”, ”-xane” eller ”-conol” tillhör gruppen silikoner. Andra ämnen som innehåller ordet cyklo- är också skadliga. Apoteket har fasat ut dessa. 
Paraffinum-, vaselin-, petroleum– mm. = Ingredienser från mineralolja, d.v.s råolja, som även blir bensin, motorolja etc. Täpper till porerna och är inte nedbrytbart i naturen. 

PEG = PEG’ar finns i en massa olika molekylstorlekar, t.ex PEG-2 och PEG-100 är olika varianter av polyethylene glycol. Polyeten är en av våra vanligaste plaster.

Paraben = Parabener. Parabener har varit på tapeten ett tag, ett syntetiskt konserveringsmedel som anses vara hormonstörande. Flera kända märken saluför sej som ”parabenfria” men man bör se upp med vad det ersatts med, sällan något naturligt eller bra ämne. 

Phenoxyetanol. Tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt ämne som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). Phenoxyethanol förekommer ofta som konserveringsmedel i kosmetika och kroppsvårdsprodukter, även de som lanseras som ekologiska. Ibland är bara 25% av ämnena kravcertifierade. 

Välkommen till Dalaglitter för information om naturliga oljor och andra riktigt ekologiska produkter ❤️